FOTO: Koniec dlhým čakaniam. Trenčianska nemocnica má najkvalitnejšiu magnetickú rezonanciu na Slovensku

IMG_2210 Trenčianska nemocnica má najkvalitnejšie MRI na Slovensku. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Vo Fakultnej nemocnici Trenčín (FN TN) v pondelok slávnostne otvorili novovybudované pracovisko magnetickej rezonancie (MRI).

„Toto pracovisko je naše dieťa, ktoré sme si pred sebou tlačili tri roky a som veľmi rád, že tu stojíme na slávnostnom otvorení,“ uviedol riaditeľ FN TN Tomáš Janík.

Nemocnica prístroj kúpila zo štátnych prostriedkov. „Cena za prístroj, ktorý sme po dlhých byrokratických a administratívnych problémoch vysúťažili od americkej firmy GE, je 2,4 milióna. Musím poďakovať ľuďom z nášho verejného obstarávania, že sa nám podarilo prístroj obstarať za rádovo o niekoľko stotisíc lacnejšie, ako obdobný prístroj na Slovensku,“ skonštatoval riaditeľ FN TN.

Následné rekonštrukčné práce si od nemocnice mali vyžiadať ešte 740 000 eur.

Nemocnica však nemá k dispozícii len nové pracovisko, ale aj kompletne vyškolený personál. Janík podotkol, že sa tak zlepšila celá diagnostika pacienta v nemocnici. „Som rád, že môžem povedať, že Trenčín má už vlastné MRI,“ uzavrel.

„Trenčiansky kraj je kraj, kde slúži najmenší počet magnetických rezonancií,“ uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. „Tu v Trenčíne sú dve fungujúce súkromné magnetické rezonancie. Tretia súkromná magnetická rezonancia je v Prievidzi a štvrtá, ale malá, to znamená, že sa ňou vyšetrujú len malé kĺby v tele, je v Dubnici nad Váhom. Veľmi ma teší, že sme tu dnes a otvára sa piate pracovisko magnetickej rezonancie, ktoré je teda prvé v Trenčianskom kraji, ktoré je štátne,“ ozrejmil Baška.

Podľa slov predsedu TSK by mohla šiesta magnetická rezonancia pribudnúť v Považskej Bystrici a ďalšiu plánujú v Prievidzi. „Budú to verejné magnetické rezonancie, nie súkromné,“ priblížil. Podľa Baškových slov budú hradené buď z eurofondov, alebo z plánov obnovy, respektíve zo zdrojov TSK.

Predseda vyslovil želanie, aby sa čakanie pacientov na vyšetrenie MRI skrátilo z mesiacov na niekoľko dní. „Ja beriem vyšetrenie magnetickou rezonanciou ako štandardný úkon, štandardnú diagnostickú metódu, ktorá je potrebná pre lekárov, aby vedeli presne určiť, čo tomu človeku je a ako mu treba pomôcť.“

Podľa slov primára oddelenia Ladislava Badíka má prístroj trojteslový magnet. Vzhľadom na jeho výkon obdobným prístrojom na Slovensku disponuje len Národný ústav srdcových chorôb v Bratislave. „Momentálne sme schopní rýchlejšie a presnejšie diagnostikovať ďalšie diagnózy,“ skonštatoval Badík. Doposiaľ nemocnica nebola schopná pokryť kompletné spektrum vyšetrení. „Momentálne sme vybavení asi najmodernejšou technikou v rámci Slovenska. Vieme poskytnúť všetky dostupné vyšetrenia, ktoré sa dajú v rádiológii poskytnúť,“ uzavrel primár.

Novovybudované pracovisko MRI vo FN TN. Foto: Trenčiansky Štandard
Prístroje obsluhuje vyškolený personál. Foto: Trenčiansky Štandard
Vďaka novým prístrojom budú môcť v nemocnici vyšetriť aj malé deti. Foto: Trenčiansky Štandard
Slávnostné otvorenie pracoviska magnetickej rezonancie. Foto: Trenčiansky Štandard
Zamestnanci nemocnice predpokladajú, že na MRI budú vedieť vyšetriť až 15 pacientov denne. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články